Prima școală sătească de stat moldovenească de la Darabani este în curs de restaurare

Prima școală sătească de stat din Moldova situată în Darabani, județul Botoșani, este în curs de restaurare. Aceasta face parte din proiectul „Prima Școală” a Asociației Nord, care odată ce va fi terminată, va găzdui colecția de exponate de istorie a învățământului, momentan ținute la Muzeul Nordului.

Asociația Nord, fondată de Ștefan Teișanu și Alexandru Teioșanu în 2013 la Darabani, are rolul la a contribui la dezvoltarea culturală a regiunii de Nord a țării, dar și Chișinău, pentru a amplifica un sentiment de apartenență comunității și pentru a promova spațiul ca un punct cultural între România, Republica Moldova și Ucraina.

Școala sătească de stat din Darabani a fost construită grație logofatului Theodor Balș care a cerut ca aceasta să fie susținută din bani publici. Conform lui Dorin Dobrincu, cercetător în cadrul Institutului de Istorie ”A.D. Xenopol” din Iași, un dosar scris în alfabetul chirilic dezvăluie că Theodor Balș a făcut o solicitare către domnitorul de la acea vreme ca școala să primească anual suma de o mie de lei. Această sumă urma să devină salariul învățătorilor.

învățământului
Sursă: Nord

În această școală sătească aveau să fie primiți copii între 8 și 14 ani. „Era vorba despre o sistematizare modernă a învățământului. De exemplu, în anul întâi se făcea abecedarul care era tipărit anume pentru școli. Se mai făceau citiri, gramatică și introduceri în lumea sfântă, respectiv istorie universală” a continuat domnul Dobrincu. Se presupune că școala ar fi funcționat între 1840 și 1850, documente care să ateste anii de activitate exacți încă nefiind găsite.

În 1964, școala sătească de stat de la Darabani a fost declarată monument istoric, urmând să fie lăsată în paragină la sfârșitul secolului al XX – lea și să se prăbușească în anii 2000.

Proiectul „Prima Școală” are scopul de a reconstrui școala, păstrându-i fundația originală, ca în final să fie folosită în calitate de un mic muzeu al istoriei învățământului. Obiectele care vor fi mutate în școală sunt momentan depuse în Muzeul Nordului, potrivit ghidului Ionel David.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s